mrt 17, 2022 Windows

Diabetes & COVID-19: wetenschappers onderzoeken potentiële verbinding

Toen hun 11-jarige zoon begon af te vallen en veel water begon te drinken, gaven Tabitha en Bryan Balcitis het aan een groeispurt en advies van zijn gezondheidsklas. Maar ongewone crankiness en lethargie verhoogde hun bezorgdheid, en testen toonden zijn bloedsuikerspiegel hoog.

Slechts zes maanden na een licht geval van COVID-19, The Crown Point, Indiana, jongen werd gediagnosticeerd met type 1 diabetes. Zijn ouders waren gevloerd — het kwam niet in de familie, maar auto-immuunziekte wel en artsen zeiden dat dat een factor zou kunnen zijn.

Kan zijn diabetes ook verband houden met het coronavirus, vroeg Nolan ‘ s moeder zich af, een ademhalingstherapeut. Het blijkt dat wetenschappers in de VS en elders dezelfde vraag stellen en onderzoeken of een verband meer is dan toeval.

Het is duidelijk dat bij degenen die al diabetes hebben, COVID-19 de aandoening kan verergeren en leiden tot ernstige complicaties. Maar er zijn andere mogelijke verbanden.

Uit nieuw bewijsmateriaal blijkt dat het coronavirus — net als sommige andere virussen — insulineproducerende cellen in de alvleesklier kan aanvallen-een proces dat ten minste tijdelijke diabetes kan veroorzaken bij vatbare mensen. Stijgende gevallen kunnen ook een gevolg zijn van omstandigheden met pandemische beperkingen, waaronder vertraagde medische zorg voor vroege tekenen van diabetes of ongezonde eetgewoonten en inactiviteit bij mensen die al risico lopen op diabetes Type 2.

Een Centers for Disease Control and Prevention rapport keek naar twee grote Amerikaanse verzekeringen databases die nieuwe diabetes gevallen opgenomen van Maart 2020 tot juni 2021. Diabetes kwam veel vaker voor bij kinderen met COVID-19. Het rapport maakte geen onderscheid tussen Type 1, dat meestal begint in de kindertijd, en Type 2, het soort dat gebonden is aan obesitas.

De percentages van beide soorten diabetes zijn de afgelopen jaren gestegen bij Amerikaanse kinderen, maar rapporten uit Europa en sommige Amerikaanse ziekenhuizen suggereren dat het tempo kan zijn versneld tijdens de pandemie.

“Ik denk dat we allemaal een beetje bezorgd,” zei Dr. Inas Thomas, een specialist aan de Universiteit van Michigan Mott Children ‘ s Hospital.

Haar ziekenhuis heeft gezien een 30% toename in Type 1, in vergelijking met pre-pandemische jaren, Thomas zei. Het is niet bekend hoeveel COVID-19 op een bepaald moment hadden, maar de timing roept bezorgdheid op dat er een verband zou kunnen zijn, zei ze.

Type 1 diabetes treedt op wanneer de alvleesklier weinig of geen insuline produceert, een hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Het wordt verondersteld om een auto-immune reactie te impliceren, met het lichaam aanvallende insuline-makende cellen in de alvleesklier. Patiënten moeten vervaardigde insuline gebruiken om de chronische aandoening onder controle te houden.

Experts hebben lang getheoretiseerd dat sommige eerdere infectie kan leiden tot die auto-immuunrespons.

Met COVID-19,” we weten niet of het een direct effect of een andere factor die nog niet volledig begrepen, maar we hopen dat deze trend kan ons helpen erachter te komen de trigger voor wat veroorzaakt type 1 diabetes, ” Thomas zei.
In het Rady Children ‘ s Hospital in San Diego, type 1 diabetes gevallen sprong bijna 60% tijdens het eerste jaar van de pandemie, in vergelijking met de voorgaande 12 maanden, onderzoekers gemeld onlangs in JAMA Pediatrics. Slechts 2% van deze kinderen had actieve COVID-19 en het rapport ontbeerde informatie over eerdere infecties. Maar de sterke stijging was opvallend en “er is duidelijk veel meer werk te doen om te proberen te antwoorden waarom dit gebeurt,” zei coauteur Dr. Jane Kim.

Diabetes Type 2, die meestal volwassenen treft, tast de manier aan waarop het lichaam insuline gebruikt, wat leidt tot slecht gereguleerde bloedsuiker. Oorzaken zijn onzeker, maar genetica, overgewicht, inactiviteit en ongezonde eetgewoonten spelen een rol. Het kan soms worden behandeld of omgekeerd met veranderingen in levensstijl.

Wereldwijd hebben meer dan 540 miljoen mensen diabetes, waaronder ongeveer 37 miljoen in de Verenigde Staten. De meeste hebben Type 2 diabetes, en veel meer hebben hogere dan normale bloedsuikerspiegel, of prediabetes. Artsen maken zich zorgen dat COVID-19 of trage pandemische levensstijlen een van de dingen zijn die hen over de rand duwen.

Een Diabetescentrum in het La Rabida Children ‘ s Hospital in Chicago heeft een pandemische stijging van prediabetes gezien. Centrum co-directeur Rosemary Briars vermoedt dat lange, sedentaire uren van online leren een rol hebben gespeeld.

Dr. Rasa Kazlauskaite, een diabetes specialist bij Chicago ‘ s Rush University Medical Center, zei steroïde medicijnen die soms worden gebruikt om ontsteking te verminderen bij gehospitaliseerde patiënten met infecties met inbegrip van COVID-19 kan leiden tot een verhoging van de bloedsuikerspiegel leidt tot diabetes. Soms lost het op nadat steroïden zijn gestopt, maar niet altijd, zei ze.

De fysieke stress van ernstige covid-19 en andere ziekten kan ook leiden tot een hoge bloedsuikerspiegel en tijdelijke diabetes, zei ze.

Om meer te leren, wetenschappers in Denemarken inschrijven volwassenen onlangs gediagnosticeerd met type 1 diabetes, waaronder een aantal die covid-19 had. Na verloop van tijd zullen de onderzoekers controleren of de aandoening sneller vordert bij degenen die covid-19 hadden, wat zou kunnen helpen de rol van de infectie te verduidelijken, indien van toepassing, in het ontwikkelen van diabetes, zei onderzoeker Dr.Morten Bjerregaard-Andersen, een diabetesspecialist in het Ziekenhuis van Zuidwest-Jutland.

“De theorie is dat als je covid-19, dan is uw eigen insuline productie zal meer gecompromitteerd dan als je niet besmet,” Bjerregaard-Andersen zei.
Onderzoekers van King ‘ s College London en Monash University in Melbourne, Australië, hebben een internationaal covid-19-diabetesregister gelanceerd. Onder de dingen die ze hopen te leren: blijft diabetes bij covid-19-patiënten aan nadat ze zijn hersteld; lopen ze een hoger risico om opnieuw diabetes te krijgen; zou diabetes bij covid-19-patiënten een geheel nieuw type diabetes kunnen zijn.

Nolan Balcitis, nu 12, zegt dat hij niets wist over diabetes voor zijn diagnose vorig jaar. Hij was eerst nerveus over alles wat te maken heeft met het beheersen van de ziekte — het tellen van koolhydraten, het controleren van de bloedsuikerspiegel, insuline injecties. Maar een draagbare insulinepomp laat hem dagelijkse injecties overslaan, en een sensor op zijn arm maakt monitoring een fluitje van een cent.

Een typische jongen die van honkbal houdt en speelt met zijn gele Labrador retriever, Callie, Nolan haalt zijn conditie op.

“Ik ben er nu gewoon aan gewend”, zei de jongen met de nonchalance van een bijna Tiener.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.