jul 14, 2022 Biotechnologie

Duurzame fertigatie in droge en semi-droge gebieden

Het gebruik van water en de productie van voedsel zijn behoeften van de eerste orde in het heden en de toekomst van de mensheid. In het rapport the State of Food Security and Nutrition in the World 2018 van de organisatie van de Verenigde Naties (VN) wordt geschat dat het aantal ondervoede mensen is gestegen tot 821 miljoen: ongeveer een op de negen mensen in de wereld in 2017. Daarnaast wordt binnen het World Water Resources Development Report 2017 van de Verenigde Naties verwacht dat de wereldwijde vraag naar water tegen 2030 met 50 procent zal groeien.

In deze mondiale context is het ontwikkelen van technieken om het gebruik van water en meststoffen efficiënter te maken tijdens de voedselproductie essentieel voor semi-woestijngebieden zoals het noordoosten van Mexico, waar een project wordt uitgevoerd onder leiding van Dr.Oussama Mounzer, hoofd en onderzoeker van de afdeling Plastics in Agriculture bij CIQA.

In een interview voor het persbureau Conacyt vertelt ingenieur Carolina Ramírez Víquez, een student van de CIQA master of science in agroplasticulture en een medewerker van het project, over het belang van fertigatie, de ontwikkeling van het project en de mogelijke toepassing ervan in gebieden waar water even waardevol is als schaars voor de bevolking.

Conacyt Information Agency (AIC): Wat is fertigation?

Carolina Ramírez Víquez (CRV): Fertigation is het systeem waar meststoffen worden toegepast door irrigatie. Dat wil zeggen, om de voedingsstoffen die nodig zijn voor planten toe te passen in het water dat ze nodig hebben, die hen kunnen voorzien van de nodige voorwaarden voor hun optimale ontwikkeling.

AIC: waaruit bestaat het project?

CRV: we werken momenteel met technieken die ons in staat stellen om de productiviteit van water van lage kwaliteit en het gebruik van meststoffen in landbouwproducties, vooral in beschermde omgevingen, kassen te verbeteren.

AIC: waarom de fertigatie kwestie?

CRV: vandaag de dag hebben we veel problemen met de beschikbaarheid van water in verschillende regio ‘ s van de wereld, zowel kwantitatief als kwalitatief. In het geval van Noord-Mexico zijn er droge en semi-droge gebieden met beperkte watervoorraden en van relatief lage kwaliteit (hoog gemiddeld zoutgehalte) voor een groot deel van de tuinbouwgewassen, wat de productie belemmert en de kwaliteit en kwantiteit van agrovoedingsproducten ondermijnt. Het idee om hiermee te werken is om dit effect van de wateren van het noorden van Mexico te verzachten.

AIC: Hoe ben je het project begonnen?

CRV: we zijn begonnen met het onderzoeken van wat de theoretische basis is van de beschikbaarheid van water voor een plant, waarop het is gebaseerd, hoe het beweegt, wat de stroming is en wat de technieken zijn die we vandaag beschikbaar hebben om dit water van lage kwaliteit te gebruiken en, vervolgens, Wat is de aanpassing van Kas, irrigatiesysteem, alles wat het experimentele ontwerp als zodanig is. Nu zijn we met de productie van de zaailing in staat om de kas in te voeren en te testen in de productie.

AIC: in welk stadium is het project en met welke gewassen ga je werken?

CRV: op dit moment, zullen we het veld in een paar dagen en volledig beginnen met de productie. We gaan in dit geval werken met de komkommergewas, die een snellere productie is en we hopen in de komende maanden enige resultaten te hebben.

AIC: kan fertigatie worden toegepast op andere gewassen?

CRV: in dit geval werken we met een groente, dan zal praktisch een model zijn dat ons een idee geeft van wat werkt of niet en, indien positief, kan worden toegepast in gewassen zoals peper, chilipepers en andere groenten; elk product dat we naar de kas brengen en kosteneffectief is.

AIC: welke resultaten heb je tot nu toe?

CRV: nu zijn we in de beginfase van vegetatieve groei, om alles klaar te hebben, zullen sensoren worden geïnstalleerd die ons in staat stellen om constante en continue monitoring uit te voeren, alle technologie die bestaat in de markt werd ook aangepast, gebruikmakend van wat er is, maar we gaan gewoon het veld in.

AIC: Wat is de toekomst van het project?

CRV: met de resultaten hopen we een model te hebben dat ons in staat stelt om meer te produceren met dezelfde hoeveelheid en kwaliteit water beschikbaar in droge gebieden. Dit zou het mogelijk maken om de waterproductiviteit in een gebied met beperkte watervoorraden te verbeteren door simpelweg rekening te houden met beheerscriteria, zonder te hoeven kiezen voor de dure optie om water te behandelen voordat het voor irrigatie wordt gebruikt.

Het kan worden aangepast aan andere gebieden (naast het noordoosten van Mexico), als we waterproblemen hebben, kan er een model worden gemaakt dat daarop is gebaseerd, het zou alleen moeten worden aangepast aan de omstandigheden van de regio waarnaar we verhuizen. Maar het zal echt een basismodel zijn dat ons in staat stelt om water te optimaliseren.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat water een zeer belangrijke hulpbron is en we moeten de grootste inspanningen leveren om de beschikbaarheid ervan voor deze en de volgende generaties te verbeteren.

Geef een antwoord