För första gången i Piemonte spelas morra Championship i alta Val Pellice

Finns det 66 spelare som lördag 6 och söndag 7 November kommer att tävla om titeln italienska mästare i morra, i lokaler i museet Feltrificio Crumière Villar Pellice. Ett spel där de två spelarna måste gissa summan av de siffror som de visar samtidigt med sina fingrar.

”Den största representationen är lokal men det finns deltagare som kommer från Friuli, Sardinien, Trento och Ancona. Det här är första gången som mästerskapet anlände till Piemonte, för oss var det en stor utmaning, säger Fredi Cock of Polisportiva Bobbiese, föreningen som organiserar loppet med stöd av kommunen Villar Pellice, regionens beskydd och den italienska federationen av traditionella spel och sport (Figest). Tävlingarna startar idag eftermiddag, lördag, med elimineringar för backhands, Par och singlar börjar vid 15.

Lilia Garnier, borgmästare i Villar Pellice är en av spelarna, i 2019 deltog hon i VM, ”Morra Mondo”, på Korsika: ”det är ett spel som här lär du dig av ungdomar med vänner och har mycket gammalt ursprung. De som har studerat dess spridning ledde till anser att det har expanderat i Europa efter passagen av de romerska legionerna”” Trots de gamla ursprung, utom i vissa områden, är det fortfarande förbjudet ””införd i tabellerna av spel förbjudna för chans på trettiotalet, det förblev – säger Garnier-och fortfarande idag för att spela du måste vara medlem i en förening”. Situationen är annorlunda utomlands och i vissa italienska regioner: ”i Veneto, till exempel, regionen har avreglerat det” tillägger Gallo.

Finalen på söndagen är planerad till 10 men kommer att förväntas av mötet med ordförandena för föreningarna Figest of morra. Vid 12 kommer det att bli prisutdelningen och vid 13 gemenskapen lunch.

Leave a Comment