jul 06, 2022 Biotechnologie

IPN-onderzoekers ontwikkelen koffiecapsules verrijkt met probiotica

Om een zeer concurrerend product in kwaliteit te genereren, hebben zij belangrijke aspecten geëvalueerd op de herkomst van het graan, roosteren, granulometrie en extractiemethoden

De integratie van Lactobacillus plantarum verandert de organoleptische kenmerken van de geconcentreerde koffie helemaal niet, verzekerde de leraar Minerva Rosas Morales

Om de koffieproducenten in de noordoostelijke Sierra de Puebla te ondersteunen door middel van alternatieven die waarde genereren voor koffie, ontwikkelden onderzoekers van het Nationaal Polytechnisch Instituut (IPN) inkapselingen van vloeibaar koffie-extract met een gezond pluspunt door probiotische micro-organismen zoals Lactobacillus plantarum op te nemen.

Jarenlang hebben wetenschappers van het Applied Biotechnology Research Center (CIBA), gevestigd in Tlaxcala, onder leiding van de Master of Science, Minerva Rosas Morales, studies uitgevoerd om verschillende inputs te genereren op basis van deze boon, met het idee van een innovatieve diversificatie van het aanbod van koffie gebaseerde dranken.

Leraar Rosas Morales gaf aan dat Lactobacillus plantarum een bacterie is geïdentificeerd als een probiotische en bacteriocin producent, die het vermogen heeft om maagtransit te overleven, met voordeel voor het immuunsysteem, verbetert de gezondheid van het maagdarmkanaal en draagt bij aan de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen voor de consument, naast andere belangrijke functies.

Hij zei dat zij, om een zeer concurrerend product in kwaliteit te genereren, belangrijke aspecten van de oorsprong van het graan, roosteren, granulometrie en extractiemethoden hebben geëvalueerd. “De substantiële bijdrage ligt in de integratie van een element met probiotische activiteit dat de organoleptische kenmerken van de geconcentreerde koffie helemaal niet verandert,” verduidelijkt hij.

De onderzoeker legde uit dat inkapseling een proces is dat wordt toegepast om, door middel van een coatingmateriaal of wandmateriaal, de stabiliteit, de biologische beschikbaarheid en het behoud van bioactieve componenten te beschermen en de levensvatbaarheid van micro-organismen te behouden.

“Hoewel we niet in de commercialisering fase, we zijn van mening dat de fundamenten zijn gelegd op schaal tot een semi-industrieel niveau, we hebben de link met producenten die deelnemen aan de gehele productieketen en de markt van hun producten in een netwerk van winkels die het testkanaal zal worden om het product aan de consument te brengen,” zei hij.

Leraar Rosas Morales gaf aan dat dit project zich in een fase bevindt om ervoor te zorgen dat het product zijn levensvatbaarheid in het menselijk lichaam behoudt; dat wil zeggen dat het bijdraagt aan de regeneratie van de darmflora, maagproblemen minimaliseert en het vermogen om voedingsstoffen te gebruiken verbetert.

Tot slot merkt hij op dat hij werkt aan het genereren van een patent dat overdraagbaar is, maar hij hoopt vooral dat dit onderzoek de basis zal leggen om nieuwe markten te verkennen en op te schalen naar semi-industriële productie ten behoeve van koffieproducerende gemeenschappen.

Geef een antwoord