mrt 17, 2022 Windows

Pfizer vraagt ons om 4e dosis COVID vaccin toe te staan voor senioren

Pfizer en haar partner BioNTech vroegen Amerikaanse toezichthouders dinsdag om een extra boosterdosis van hun covid-19 vaccin voor senioren te autoriseren, zeggen gegevens uit Israël suggereert oudere volwassenen zouden profiteren.

Momenteel dringt de VS aan op twee primaire schoten, maanden later gevolgd door een boosterdosis voor iedereen van 12 jaar en ouder. De nieuwe aanvraag is bedoeld om alleen een vierde shot toe te voegen voor de 65-plussers die het hardst door de pandemie zijn getroffen.

De Food and Drug Administration en de Centers for Disease Control zouden het verzoek moeten goedkeuren. Zo ja, een belangrijke vraag zou zijn hoe snel senioren zou worden geadviseerd om hun mouwen op te rollen.

Terwijl de autoriteiten zeggen dat de vaccinaties blijven bieden sterke bescherming tegen ernstige ziekte, ze hebben niet zo goed gehouden tegen mildere infecties vooral die als gevolg van de Omicron mutant. Nu de covid-19-gevallen eindelijk kelderen na de intense omicronpiek, beginnen volksgezondheidsdeskundigen vooruit te kijken naar de volgende stappen die nodig kunnen zijn — als er een nieuwe variant opduikt of, afgezien daarvan, of ze in de herfst de bescherming van het coronavirus moeten verbeteren op het moment dat mensen griepvaccinaties krijgen.

In gesprek met CBS’ “Face the Nation” op zondag, Pfizer CEO Albert Bourla signaleerde de plannen van het bedrijf.

“De bescherming die je krijgt van de derde, het is goed genoeg, eigenlijk heel goed voor ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Het is niet zo goed tegen infecties, ” zei hij. “Maar we zijn gewoon het indienen van die gegevens aan de FDA en dan zullen we zien wat de experts zullen ook zeggen buiten Pfizer.”
De Amerikaanse booster campagne was gebaseerd op het bewijs dat de effectiviteit van de schoten’, in het bijzonder tegen mildere infecties, was tanende ongeveer zes maanden na de laatste dosis. De roep om een derde injectie groeide toen duidelijk werd dat de vaccins niet zo sterk waren tegen de Omicron mutant als tegen eerdere versies van het virus.

Veel wetenschappers zeggen dat het uiteindelijke doel van vaccinatie is om ernstige ziekte te voorkomen, niet milde infecties, en vroege CDC-gegevens laten zien dat de schoten nog steeds goed werk doen. Tijdens de omicrongolf was de werkzaamheid tegen ziekenhuisopname 91% bij mensen die twee maanden eerder hun booster hadden gekregen, en 78% in de vierde maand na die booster.

Pfizer baseerde zijn nieuwe applicatie op Gegevens uit Israël, dat al een tweede booster bood aan mensen van 60 jaar en ouder en gezondheidswerkers.

Terwijl sommige vroege gegevens onduidelijk gelaten hoeveel voordeel een ander schot aangeboden — of voor hoe lang — Pfizer zei dinsdag dat een analyse van de gezondheidsdossiers van meer dan 1,1 miljoen Israëlische senioren toonde bevestigde infecties waren twee keer lager en tarieven van ernstige ziekte waren vier keer lager onder degenen die twee boosters in plaats van slechts één kreeg.

Pfizer citeerde ook een lopende studie van gezondheidswerkers die een sprong in virus-bestrijdende antilichamen na het krijgen van de extra booster volgden.

In de VS tot nu toe, wordt een vierde dosis alleen aanbevolen voor mensen met ernstig verzwakt immuunsysteem, die drie doses nodig hebben om te beginnen met voor de beste kans op enige bescherming.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.