nov 12, 2021 Windows

Wordt Microsoft opdringerig met Windows 11?

Hier is een vies klein geheim netwerkbeheerders willen niet dat je weet: als je zegt “Er is iets gebeurd” op uw computer, is er een goede kans dat we je niet geloven. Je zult zweren dat je nergens op hebt geklikt, geen knop hebt ingedrukt, of alleen dit ene ding hebt gedaan. Als afgestompte admins, zullen we het erover eens dat computers slecht zijn en vaak dingen spontaan doen.

Maar vaak zijn we ervan overtuigd dat je ergens op klikte en wat er ook gebeurde, het was zelf toegebracht. Zeker, we kunnen gewoon de schuld van het probleem op iets Microsoft deed — terwijl denken aan onszelf, ” je echt geklikt op iets.”(Vaak, het is alleen als we kunnen zien wat je op zoek bent naar op uw computer systeem, of herziening logbestanden, dat we echt kunnen bepalen wat er is gebeurd.)

Dan zijn er die momenten dat genoeg mensen hetzelfde gedrag vaak genoeg beschrijven dat we echt denken dat er iets aan de hand is.

Voorbeeld: Microsoft ‘ s update gedrag. Laten we beginnen met Microsoft pushing KB5005463 – de PC Health Check applicatie – op Windows 10 machines. Het wordt zelfs geïnstalleerd op PC ‘ s die niet over de benodigde processor beschikken om Windows 11 te ondersteunen. Om belediging toe te voegen aan letsel, de PC Health tool is niet un-installeerbaar via de normale Update geschiedenis paneel; je moet gaan door middel van toepassingen en functies te vinden en te verwijderen uit uw systeem. Dit is niet een update wordt aangeboden, het is een die zeer duidelijk wordt geduwd. Gezien het feit dat de meeste gebruikers zijn waarschijnlijk niet met PC ‘ s die Windows ondersteunen 11, de toevoeging van de tool wrijft dat feit in ons gezicht.

Het lijkt me een beetje opdringerig.

Volgende zijn de interessante rapporten die ik heb gezien over Windows 11 krijgen geïnstalleerd op systemen waar een gebruiker de installatie niet goed te keuren. (Ja, er zijn gevallen geweest waarin mensen zich hebben aangemeld voor het Microsoft insider-programma en Windows 11 is geïnstalleerd. Het lijkt erop dat de gebruiker per ongeluk de update heeft goedgekeurd. Maar in andere gevallen, de Windows 11 installeren trigger is veel minder voor de hand liggend.

Ik schreef vorige week over hoe je terug kunt rollen naar Windows 10 als je een of andere manier Windows 11 ontvangen en niet wilt houden. En ik drong er bij iedereen die per ongeluk Windows 11 had ontvangen om contact met mij op te nemen. Er zijn een aantal reacties van lezers; in een geval, de poster zei: “Windows 11 begint te installeren zonder input van de gebruiker.”Een andere gebruiker zei dat hij klikte op de” Controleren op Updates ” knop, die de installatie van Windows geactiveerd 11.

En daarin ligt mijn aanbeveling voor degenen die niet willen updates — en in het bijzonder, Windows 11 — verstoren uw computerervaring. Ik heb een regel in patchen: om nooit, ooit klik op de” Controleren op Updates ” optie in Windows 10. Door dit te doen betekent eigenlijk als er updates klaar zijn om te worden geïnstalleerd, ga je gang en installeer ze. Het kan verwarrend zijn, vooral voor degenen die worden gebruikt om Windows 7, waar je kon scannen op updates en gewoon recensie patches. In Windows 10, tenzij u deferrals voor functies hebt ingesteld, wanneer u klikt op “Controleren op Updates” ontvangt u updates Microsoft acht “preview updates” —niet-security fixes Microsoft releases vooruitlopend op de volgende maand voor admins om te testen. Meestal, deze preview-updates zijn niet schadelijk. Maar ze kunnen niet zo getest als u en ik zou willen, dat is waarom ik niet aanraden ze te installeren.

Begeleiding voor IT-professionals
Voor IT-beheerders die ervoor willen zorgen dat uw gebruikers uw instellingen niet kunnen omzeilen en Windows 11 installeren, weet dat als uw machines worden beheerd door Windows Software Update Services, SCCM, of andere patch management tools, Windows 11 zal niet worden aangeboden aan uw beheerde systemen. U moet een gezamenlijke inspanning leveren om Windows 11 in die omgevingen te implementeren. Maar in dit tijdperk van work-from-home, waar sommige computers niet worden beheerd en in plaats daarvan worden gepatcht via Windows update, kunt u nog een aanpassing aan uw externe vloot.

U kunt duwen een registersleutel die de toegang tot de knop Controleren op Updates zal verwijderen, zodat uw eindgebruikers kunnen niet per ongeluk klikken op het:

Registry Hive HKEY_Local_Machine

Registerpad HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ beleid \ Microsoft \ Windows \ WindowsUpdate

Waarde Naam SetDisableUXWUAccess

Waarde Type REG_DWORD

Ingeschakelde Waarde 1

(Let op, moet u deze dword registersleutel toevoegen of hebben toegevoegd met behulp van uw register deployment tools.)

De knop Controleren op Updates wordt nu grijs weergegeven. Als u het opnieuw wilt inschakelen, verwijdert u alleen de setdisableuxwuaccess-toets en de knop zal opnieuw toegankelijk zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.