jul 12, 2022 Biotechnologie

Zij bevorderen de agroindustriële productie van La higuerilla

Santiago de Querétaro, Querétaro. 28 mei 2019 (Science MX-Concyteq).- De ricinus olie plant (Ricinus communis L.) is een plant die kan worden gevonden in bijna alle plaatsen van het land, en ondanks het feit dat veel mensen beschouwd als een onkruid, de teelt is een interessant alternatief voor producenten uit verschillende gebieden van Mexico, de verschillende mogelijke toepassingen op het gebied van bio-energie, smeermiddelen, kunststoffen, verven, geneesmiddelen, cosmetica, onder anderen.

Voordat dit, een groep onderzoekers van de Autonome Universiteit van Querétaro (UAQ), samen met het College van Landbouwingenieurs Queretanos, BC, ontwikkelen een project gericht op producenten van de staat om de industriële productie van de ricinusolie plant te bevorderen, zijn toepassingen, alternatieven, en perspectieven, rekening houdend met het aanpassingsvermogen van de plant aan verschillende milieuomstandigheden. De teelt kan worden geassocieerd met de boon (Phaseolus vulgaris), maïs (Zea mays), pompoen (Cucurbita pepo) onder anderen en is bevorderd door het Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling (SADER) volgens de Wet op de bevordering en ontwikkeling van Bio-Energie.

 

De student van phd in technologie en innovatie Management van de Autonome Universiteit van Querétaro, José Fernando Vasco Leal, legde uit dat dit project begon in 2011 met een multidisciplinaire groep van afgestudeerde studenten onder leiding van dr. Mario Enrique Rodriguez Garcia, die behoort tot het centrum van toegepaste natuurkunde en geavanceerde technologie (CDATA) van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM) en de steun van de arts Eusebio Jr. Ventura Ramos voormalig directeur van technologische koppeling en speciale projecten van de UAQ, voor de productie van biodiesel en het integrale gebruik van de higuerilla.

Van onkruid tot cash crop

Vasco Leal gaf aan dat in Mexico, higuerilla planten verspreid wild over het land waar het wordt beschouwd als een onkruid. In landen als Chiapas, Guanajuato, Guerrero, Michoacán, Oaxaca, Querétaro, Sinaloa, Sonora en Veracruz is de commerciële teelt aan het openen, maar de vooruitzichten voor de teelt kunnen worden uitgebreid naar verschillende gebieden. Het economisch belang ervan wordt bepaald door de olie, die zeer belangrijke fysisch-chemische eigenschappen heeft voor het gebruik ervan in verschillende hoogwaardige producten.

“In 2017 hadden we steun van het toenmalige Ministerie van landbouw, vee, plattelandsontwikkeling, Visserij en voedsel (Sagarpa) voor een project met als doel de oprichting van experimentele gewassen van higuerilla, de aankoop van laboratoriumapparatuur en machines voor oliewinning. Ik ben een PhD student, momenteel studeren technologisch management voor de agro-industriële ontwikkeling van La higuerilla in Mexico, rekening houdend met agronomische parameters, Markt, engineering en de overdracht van kennis en technologie. In de onderzoeksgroep hebben we postdoctorale en undergraduate studenten geïntegreerd in het project, met wie we werken aan het genereren van kennis en de overdracht aan producenten, door middel van training in workshops en het opzetten van demonstratie-en onderzoekspercelen om belanghebbenden bewust te maken van hoe het gewas zich gedraagt en de voordelen die het biedt”.

In dit verband Wees de masterstudent van de UAQ, Julio César Sánchez Angulo, erop dat een van de doelstellingen van dit initiatief de opleiding en oprichting van netwerken van higuerilla-producenten op basis van de overdracht van kennis en technologie is.

“Het is een gezamenlijk werk dat de deelname van jonge producenten overweegt, met deze generatie integratie proberen we te versterken en te diversifiëren gewassen, in dit geval de landbouwproductie van La higuerilla, dat is nog een alternatief voor percelen die niet meer worden geteeld, omdat we niet proberen om de productie van basisgewassen te verplaatsen. We werken in synergie met landbouwproducenten, rekening houdend met hun behoeften en manieren om het land te bewerken, naast het uitvoeren van participatieve diagnostiek om hun verwachtingen te kennen en te integreren in de besluitvorming”.

Hij benadrukte dat de groep onderzoekers werkt in samenwerking met de Graduate School campus San Luis Potosí, het Technologisch Instituut van Veracruz en de Autonome Universiteit van Nuevo León, in de winning en karakterisering van ruwe Higuerilla olie, de ontwikkeling van bioplastics, het genereren van toegevoegde waarde in landbouw-en industrieel afval en de evaluatie van biologische chemische verbindingen voor de ontwikkeling van producten met een hoge toegevoegde waarde, rekening houdend met het concept van bioraffinage.

“Hoewel de vijgenboom als onkruid wordt beschouwd, vereist de teelt ervan landbouwpraktijken en cultureel werk zoals elke andere, om hoge opbrengsten en goede zaadkwaliteit te genereren voor de agroindustrialisatie. Momenteel ondersteunt de Nationale Raad voor Wetenschap en technologie (Conacyt) het thematische netwerk Bio-Energie en de Bioturbosincluster. Higuerilla olie is een van de drie grondstoffen die de Mexicaanse regering overweegt voor de ontwikkeling van deze brandstoffen voor de luchtvaartsector. We willen een productieketen voor het cluster integreren”.

Geef een antwoord